سالیانه بیش از یک میلیون آمریکایی دچار حمله ی قلبی میشوند. سکته ی قلبی یا آنفارکتوس میوکارد (MI) آسیب دائمی به عضله ی قلب را در پی دارد.
طی حمله ی قلبی چه اتفاقی می افتد؟
عضله ی قلب به جریان پیوسته ی خون سرشار از اکسیژن نیازمند است . اگر شما بیماری سرخرگ کرونری دارید، این سرخرگها باریک شده و خون نمیتواند به خوبی جریان پیدا کند. حمله قلبی در اثر پارگی پلاکهای جدار رگ اتفاق می افتد.
هنگامیکه پلاکها پاره می شوند لایه ی خارجی آنها ترک خورده و پلاکتهای خونی وارد ناحیه شده و اطراف پلاک لخته تشکیل میشود. اگر لخته ی خون به طور کامل مسیر سرخرگ را مسدود کند، عضله ی قلب نیاز شدیدی به اکسیژن پیدا میکند. در زمان انسداد تعداد زیادی از سلولهای قلب مرده و باعث آسیب دائمی میگردد " این یک سکته ی قلبی میباشد.
گاهی سکته ی قلبی ممکن است در اثر شدید رگ نیز رخ دهد. در طی اسپاسم(انقباض ) کرونری، سرخرگها بسیار تنگ شده و باعث کاهش رسیدن خون به قلب (ایسکمی) میگردد. این اتفاق ممکن است در استراحت، ورزش شدید و یا حتی در افرادیکه دارای بیماری سرخرگ کرونری بصورت جدی نیستند، نیز رخ دهد.
هر سرخرگ کرونری تامین کننده ی خون قسمتی از عضله ی قلب است. میزان آسیب قلب، به اندازه ی ناحیه ای از قلب که بوسیله ی ان رگ مسدود شده تامین می گردد بستگی دارد.
التیام عضله ی قلب، بلافاصله پس از حمله ی قلبی شروع میشود و حدود 8 هفته طول میکشد. همانند زخم روی پوست، زخم قلب نیز التیام یافته و جای آن بر روی ناحیه ی صدمه دیده باقی میماند. اما بافت اسیب دیده منقبض نمیشودو بنابراین قابلیت پمپاژ قلب پس از حمله ی قلبی کاهش می یابد. مقدار کاهش پمپاژ قلب به اندازه و محل زخم بستگی دارد.
نشانه های سکته ی قلبی
• عدم راحتی، فشار، سنگینی، درد در قفسه ی سینه، دستها و زیر استخوان جناغ
• انتشار درد به پشت، فک، گلو یا دست
• سیری، سوء هاضمه، یا احساس خفگی ( ممکن است همانند سوزش معده باشد )
• عرق کردن، تهوع، استفراغ یا گیجی
• ضعف شدید، اضطراب یا تنگی نفس
• ضربان قلب سریع یا نامنظم
در طی حمله قلبی، این علائم 30 دقیقه یا بیشتر طول میکشد و با استراحت یا قرص ( نیتروگلیسرین ) زیر زبانی کم نمیشود.
برخی افراد بدون هیچ نشانه ای دچار حمله ی قلبی میگردند (سکته خاموش) . سکته ساکت میتواند برای هر کسی پیش آید، ولی در بیماران دیابتی رایجتر است.
عوامل خطرساز منجربه سکته قلبی، که برخی از آنها قابل کنترل میباشند عبارتند از فشار خون بالا، کلسترول خون بالا، چاقی، سیگار و سبک زندگی بی تحرک . استرس نیز باعث بالا بردن خطر میگردد و کار سنگین و هیجانات شدید میتوانند نقش ماشه را برای سکته ایفا کنند.